Mošćenička Draga

Biser Kvarnera podno Učke pripada upravo Mošćeničkoj Dragi, području koje se urezalo u stjenovite klisure istočne obale plemenite Istre. Pomalo "odvojena od svijeta" desetljećima mami turiste, znatiželjnike, vikendaše, šetače, športaše, umjetnike i ljubitelje prirode. Svojom autohtonom mediteranskom arhitekturom, primorskom tradicijom, ribarstvom, te poviješću, krade srca svih namjernih i slučajnih posjetitelja. Ukoliko ste ljubitelj povijesti tada se svakako uputite u Mošćenice i Brseč, dva srednjovjekovna grada smještena na liticama; prvi na 178 m nad morem (753 stepenice), a drugi na 157 m visokoj hridi ponad valovita Kvarnera.

Šetalište (lungomare) prema plaži Sv. Ivan probudit će u vama romantiku, a cijelim vas obalnim putem prati šum mora i miris mediteranske vegetacije.

Draški stari grad sa zbijenim kućama i klancima spušta se strmo sve do mora. U njegovom se temelju ulegnula mala simpatična lučica u kojoj su smješteni ribarski brodovi, manje barke, a u ljetnim mjesecima mini marina za brodice turista.

Kad vam netko spomene Mošćeničku Dragu, u mislima ćete sigurno vizualizirati drašku plažu, jer ona je najljepši žal Kvarnera, a možda i cijeloga Jadrana. Zovemo je Sipar, a duga je nekoliko stotina metara. Plaža se nastavlja na jug, prema Sv. Ivanu, a posebno je lijep onaj dio skriven među stijenama, ispod vile Zagreb. Nudisti će svoje mjesto pod suncem potražiti na FKK plaži Senjavac, odmah nakon plaže Sv. Ivan, od nje prirodno odvojena hridima i stijenjem.

Između Mošćeničke Drage i Brseča nalaze se dvije veće plaže, Uboka i Jelenšćica. Osim morskim putem do njih možete stići pješice stazama koje vode s glavne prometnice Rijeka - Pula. Divite se neponovljivim vizurama kraške obale, liticama čudnovatih oblika koje se okomito uzdižu iz mora, škrtoj mediteranskoj vegetaciji, te ponekoj smokvi i maslini.

Mošćenička Draga i bliža okolica u ljetnim mjesecima nude raznovrsnu zabavu. Tradicionalno se organiziraju Ribarske noći, od kojih je posebno poznata fešta za dan Sv. Marine (zaštitnice mjesta), odnosno Marinina. Tada nastupaju popularne glazbene skupine, osmišljavaju se razne igre i animacije vezane uz primorski habitus, dok je fi nale rezervirano za raskošni vatromet. Osim primorskih fešti na rivi, možete prisustvovati pučkim feštama na području cijele općine. Happeninzi uz glazbu, kazalište, poetske recitale i pjesme odvijaju se na plaži M. Drage, u parku Contovo, te u Mošćenicama i Brseču. U centru mjesta često ćete ćuti primorske klape koje pod murvom do portića pjevaju primorske, istarske i dalmatinske napjeve. Preporučamo vam da posjetite različite izložbe koje se tematski bave prošlošću, tradicijom, kulturom i turizmom ovoga područja. U Brseču se krajem kolovoza održava međunarodna slikarska kolonija - Brseč Art. Tijekom ljeta u crkvi Sv. Andrije u Mošćenicama održavaju se sakralni koncerti. U istoj se crkvi upriličuju Božićni i Uskršnji koncerti.

Posebnosti u mjestu Mošćenička Draga:
najljepše šljunčane plaže na Kvarneru, restorani, kafići, wellness centar, bazen s grijanom morskom vodom, banka, turističke agencije, apoteka, turistička ambulanta, frizerski salon, plesna terasa, suvenirnica, supermarket, trgovina, teren za tenis, iznajmljivanje motornih čamaca, sandoline i čamci za veslanje, iznajmljivanje veza za manja plovila, dizalica za plovila, škola ronjenja, stolni tenis, rent-a-car u mjestu, iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, biciklističke staze, planinarske staze, povijesno-mitske staze

Posebnosti u starom gradiću Mošćenice:
restoran, etno muzej, mlin za masline, stepenice do plaže Sv. Ivan, srednjovjekovna arhitektura, prekrasan pogled na cijeli Kvarner i otoke